I vi možete dati ime dalekom planetu i njegovoj zvijezdi

Ove je godine Međunarodni astronomski savez (IAU) pokrenuo natječaj, po treći put, za imenovanje planeta otkrivenih oko drugih, dalekih zvijezda, te zvijezda oko kojih se gibaju. I vi možete postati autor imena jednog egzoplaneta i njegove zvijezde!

Za sudjelovanje je potrebno oformiti tim u čijem sastavu mogu biti učenici, učitelji, ljubitelji astronomije, te profesionalni i amaterski astronomi. Taj tim treba osmisliti i odabrati dva imena, jedno za egzoplanet i jedno za njegovu zvijezdu.

Prilikom prijave predloženih imena potrebno je priložiti i objašnjenje odabira tih imena na engleskom jeziku (maksimalno 300 riječi) koje mora biti u skladu s pravilima imenovanja, video u trajanju do 3 minute na hrvatskom jeziku s engleskim titlovima, te izvješće o održanom događaju kojim je grupa popularizirala astronomiju (maksimalno 300 riječi, u što ulaze informacije o članovima tima, samom događaju te fotografije ili video zapisi događaja).

Svaki tim može prijaviti ime za samo jednu zvijezdu i njen planet. Rok za prijavu je 11. prosinca ove godine. Sve detaljne informacije možete pročitati na adresi https://imenujegzosvijet.com.hr/ gdje je napomenuto i kakva su imena dopuštena a kakva nisu. Što je najvažnije, tamo možete i prijaviti svoj prijedlog i ući u kandidaturu za autora imena planeta i njegove zvijezde.

Hrvatski tim za imenovanje egzoplaneta odlučit će koji će prijedlog biti podnesen u ime Hrvatske IAU-u i ući u međunarodni odabir za imena 20 egzoplanetnih sustava. Popis planeta i zvijezda koje se imenuje ovim natjecanjem nalazi se na adresi: https://www.nameexoworlds.iau.org/2022exoworlds.

Uz svako odabrano ime bit će naznačeni članovi tima koji su predložili ta imena.

Već postoje planet i zvijezda čija su imena potekla iz Hrvatske. Na drugom izboru prije tri godine Hrvatska je izabrala imena za zvijezdu HD 75898 i egzoplanet HD 75898 b, koji čine egzoplanetni sustav u zviježđu Ris. Zvijezda je dobila ime Stribor, a egzoplanet Veles. Imena su predložili Biserka Gržeta (Stribor) te Đorđe Njegovanović i Maja Lukač (Veles). Zajednička tema koja veže ova imena su slavenska božanstva. Stribor je bog vjetra u slavenskoj mitologiji, kao i lik iz knjige ‘Priče iz davnine’ Ivane Brlić Mažuranić. Veles je slavenski bog zemlje, voda i podzemlja, bog prirode i tajnog znanja o prirodnim zakonitostima.