Križevčani dobili astronomsku udrugu!

U petak uvečer, 7. siječnja 2011. u gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga u Križevcima, sastala se mala grupa entuzijasta kako bi osnovala astronomsku udrugu. Astronomija je znanost o pojavama i objektima u svemiru koja načelno obuhvaća fiziku i matematiku te njihove izvedenice, ali naša će se novoosnovana Udruga dotaći i drugih znanosti i umjetnosti pa su stoga dobrodošli svi.

Udrugu smo nazvali Perzeidi jer se nekolicina prisutnih na skupštini zapravo prvi puta sastala 15. kolovoza prošle godine, upravo kada je kiša meteora istog naziva prolazila kroz atmosferu. U ljetnoj noći, zavaljeni na kalničkoj travi, promatrali su nebo i došli do ideje o osnivanju udruge. 7. je siječnja, tako, i formalno osnovana Križevačka astronomska udruga Perzeidi.

Na listu članova trenutno je potpisano preko dvadeset osoba. Za predsjednika Udruge izabran je Ratko Matić, a za tajnika Antun Martinović. Predsjednik i tajnik zapravo su inicijatori osnivanja udruge, osobe koje se dugo godina bave promatranjem noćnog neba, a g. Ratko Matić već duže vrijeme vodi popularno – znanstvenu emisiju Ne dirajte mi krugove.

Za uključivanje u našu Udrugu nema prijamnog ispita niti je potrebno predznanje o astronomiji. Ono što je potrebno jest zanimanje za svemir kroz bilo koju prizmu, umjetničku ili znanstvenu. Udruga će započeti s radom čim se razvedri.

Nataša Dimitrijević

Odgovori