“Sastanak” Venere i Jupitera rano ujutro 18. kolovoza 2014.

Venus-Jupiter_18Aug2014_f

Probudimo li se u ponedjeljak, 18. kolovoza rano ujutro, ne treba ranije od 4:22, kad (u Križevcima) izlazi Venera, nebo će nas nagraditi lijepim nesvakidašnjim prizorom na istočnom horizontu. Minutu nakon Venere izaći će i Jupiter, a to su dva najsjajnija objekta na našem nebu poslije Sunca i Mjeseca. Od tada treba pričekati još nekoliko minuta da se “popnu” malo više iznad obzora, sve ovisi o tome koliko nam je “čist” pogled prema istočnom horizontu, i ugledat ćemo sjajne blještave točkice, poput zvijezda, Veneru i Jupiter, na prividnoj udaljenosti manjoj od prividnog promjera punog Mjeseca. Dakle, naš će se planet s vrlo sjajnom Venerom i nešto manje sjajnim Jupiterom naći gotovo na istom pravcu! Takva nesvakidašnja međusobna “približavanja” nebeskih objekata zovemo konjunkcijom. Idealno bi bilo kad bi jedno tijelo “prekrilo” drugo ili kad bi se bar “slijepila”. Postoje neke pretpostavke da su jednom takvom “bliskom” susretu Venere i Jupitera kad su se stopili u jednu veliku blještavu “zvijezdu” prije više od dvije tisuće godina tadašnji kroničari dali ime Betlehemska zvijezda.

Koliko se planeti brzo gibaju po nebeskom svodu, odnosno mijenjaju svoj položaj, moći ćemo se uvjeriti jutrima nakon toga, kada će se Jupiter i Venera vidljivo sve više “razilaziti”. Jupiter će izlaziti sve ranije, a Venera sve kasnije. No, to ne znači da će Jupiter i Venera u ponedjeljak ujutro stvarno biti blizu jedno drugome, jer mi nemamo percepciju “dubine” neba. Venera će od nas biti daleko 240 milijuna kilometara, a Jupiter mnogo dalje iz nje, od nas daleko 930 milijuna kilometara. Prizor će još obogatiti i “bliski” otvoreni zvjezdani skup Jaslice (M44 ili Košnica), od Venere lijevo, ali također ne dalje od prividnog promjera punog Mjeseca.

Venus-Jupiter-conj-with-M44_edited-2-260x190

Tako blizu do sada smo posljednji put mogli vidjeti Veneru i Jupiter 23. veljače 1999. godine a sljedeći tako blizak susret uslijedit će tek 1. rujna 2040. godine! Do tada će svi njihovi susreti biti na većim prividnim udaljenostima. U lipnju sljedeće godine još uvijek će oboje stati “unutar” diska punog Mjeseca.

Članovi Križevačke astronomske udruge Perzeidi promatrat će ovaj “fenomen” teleskopom i dalekozorom s najviše točke Ratarne u Križevcima, na putu prema Ratarskoj šumi, odakle je dobar pogled na šumu u nizini iznad koje će ugledati očekivani prizor, pa pozivaju uporne znatiželjnike da im se pridruže. Perzeidi planiraju doći na mjesto promatranja u ponedjeljak, 18. kolovoza oko 4:15 ujutro. U istom vidnom polju teleskopa, a pogotovo dalekozora, osim Venere i Jupitera trebali bi se pored Jupitera vidjeti i bar dva njegova satelita, Io i Europa. Da bi se vidio ovaj zanimljiv prizor nisu nužna optička pomagala, sve (osim Jupiterovih satelita) može se vidjeti i golim okom, pa vas podsjećamo da to pogledate gdje god da se nađete u to doba. Jedini je uvjet da ste budni. Sretno nam gledanje i vedro nebo kojeg je tako malo bilo ove godine, da nam nije omogućilo niti promatranje meteora Perzeida iz Stražinca 12. na 13. kolovoza, kad ih je trebalo biti najviše.

Venus-Jupiter-Aug18-scopeview-351x360