Pridružite se Perzeidima u brojenju Perzeida

Perzeidi - kiša meteora

Križevačka astronomska udruga Perzeidi i ove će godine pokušati u noćima kad se očekuje najviše “nebeskih krijesnica”, meteora iz “porodice” Perzeidi, prebrojiti koliko ih se moglo vidjeti. Najviše bi ih trebalo biti pred svitanje 13. kolovoza, ali već i nekoliko prethodnih noći podosta ih može “zaparati” nebo. Nažalost, ove se godine taj meteorski “pljusak” poklapa s punim Mjesecom, i k tome još najbližim, to jest najsjajnijim punim Mjesecom ove godine, pa mnoge meteore slabijeg sjaja nećemo moći vidjeti, Ipak, očekujemo da ćemo ih, kao i obično tih datuma, svake večeri 11. i 12. kolovoza nabrojiti nekoliko desetaka.

Taj pljusak meteora zove se Perzeidi jer svi njihovi blještavi tragovi kao da “izviru” iz zviježđa Perzej. Kad ih budu brojili, članovi križevačkih Perzeida obilježit će i četiri godine kako su odlučili u Križevcima osnovati astronomsku udrugu, a zbog čega su se i nazvali po tom meteorskom roju.

“Zemaljski” Perzeidi organiziraju javno promatranje “nebeskih” Perzeida 11. kolovoza s područja bivše vojarne u Križevcima (pored hangara), a 12. kolovoza iz Stražinca, sela pored Križevaca, obje večeri od 20:30 sati pa bar do ponoći (možda i dulje ako bude dobro raspoloženje, jer što odmiče vrijeme prema jutru, očekuje se sve više meteora!). Svi zainteresirani pozvani su da se pridruže. Usput će teleskopima moći pogledati Mars i Saturn, atraktivan zbog njegovog prstena, te svakako Mjesec, “krivca” za presvijetle noći po “ukusu” astronoma. Obje večeri moći će se vidjeti i po dva prelaska Međunarodne svemirske stanice preko sjevernog dijela našeg neba. A sigurno će se vidjeti, kao i obično na takvim susretima, još nešto zanimljivo što ovdje nije spomenuto.

Za promatranje neba u utorak u Stražincu, promatrači iz Križevaca skupljaju se od 20:00 do 20:15 na parkiralištu pored tržnice na kojem se petkom odvija sajam. Svim promatračima želimo vedro nebo (oblačnog neba stvarno je ovog ljeta bilo i previše) i što izdašniji pljusak meteora (kišnih je pljuskova također bilo previše).

One thought on “Pridružite se Perzeidima u brojenju Perzeida

Comments are closed.