U petak izložba i predavanje o impaktima svemirskih tijela

Križevci, čest domaćin događanja svemirske tematike, ugostit će novu znanstveno-obrazovnu poslasticu ovog studenoga.

U petak, 6. studenoga, s početkom u 19 sati održat će se otvorenje izložbe “Impaktori, impakti, impaktni krateri i njihove posljedice” u prostorijama Turističke zajednice grada Križevaca. Autori su izložbe prof. dr. sc. Tihomir Marjanac, dr. sc. Marina Čalogović te Karlo Bermanec. Izložba je posvećena sudarima (impaktima) svemirskih tijela te posljedicama tih sudara koje su ostale na Zemlji. Na otvorenju prof. dr. sc. Marjanac održat će i predavanje pod naslovom “Atmosferski impakti – kako česti, koliko opasni?”. U sklopu izložbe prikazivat će se kontinuirano i umjetnički film “51 Degrees North” (2015) na engleskom jeziku te kratki filmovi iz serije “Scientists Rock”. Na izložbi će biti moguće pogledati 14 panela-postera o impaktima, njihovim učincima i produktima, 32 izloška stijena iz impaktnih kratera u Europi te maketu asteroida Itokawa u veličini 1:200 (2,5 x 0,7 x 0,7 m).

Izložba će biti otvorena do kraja studenoga.

Izložba u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu (izvor: TMNT)

Organizator je izložbe u Križevcima astronomska udruga Perzeidi u suradnji s udrugom ProGEO-Hrvatska te Turističkom zajednicom grada Križevaca. Pokrovitelj je izložbe Grad Križevci.

Ulazak je slobodan, ali preporučljiva je prethodna najava s kontakt telefonom na izlozba@perzeidi.hr radi pridržavanja epidemioloških mjera. Broj posjetitelja otvorenja izložbe ograničen je na 30 ljudi.

Podsjećamo da je adresa Turističke zajednice grada Križevaca Trg J. J. Strossmayera 5 Križevci.

Asteroid Itokawa s izložbe u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu (izvor: TMNT)
Uzorci stijena s izložbe u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu (izvor: TMNT)
Poster izložbe u Križevcima

2 thoughts on “U petak izložba i predavanje o impaktima svemirskih tijela

Comments are closed.