Promatranje pomrčine Sunca s Nemčićevog trga 20. ožujka dopodne

Animacija pomrčine Sunca 20. ožujka 2015. Pomični crni trag je putanja potpune pomrćine a sivkasti trag prikazuje vidljivost i pomicanje zone djelomične pomrčine u kojoj se nalazi i Hrvatska
Animacija pomrčine Sunca 20. ožujka 2015. Pomična crna “mrlja” je putanja potpune pomrčine a zasjenjeno područje oko nje prikazuje pomicanje zone djelomične pomrčine u kojoj se nalazi i Hrvatska. Vrijeme na animaciji je UTC (po Greenwichu) pa mu treba dodati jedan sat za naše prilike.

Križevačka astronomska udruga Perzeidi priređuje javno promatranje djelomične pomrčine Sunca s Nemčićevog trga u Križevcima, teleskopom zaštićenim propisanim zaštitnim filterom, te golim okom kroz pouzdane filtere, 20. ožujka između 9 i 12 sati dopodne. Vremenska prognoza daje nam nadu da će promatranje uspjeti, a čak bi i poneki oblačak ako prijeđe preko Sunčevog diska mogao promatranje učiniti zanimljivim jer bi se tako možda na trenutak Sunčev srp mogao vidjeti i bez ikakvih pomagala.

Djelomična pomrčina Sunca u Križevcima otprilike će ovako izgledati.
Djelomična pomrčina Sunca u Križevcima otprilike će ovako izgledati

Podsjećamo da je izravno gledanje u Sunce bez adekvatne zaštite vrlo štetno za oči i može izazvati trajno oštećenje vida, pa ne smijemo niti pokušavati pomrčinu gledati bez pomagala koja smanjuju intenzitet Sunčevog zračenja.

 

Pomrčina Sunca u Križevcima počinje u 9:34, njen je maksimum u 10:43, a završetak u 11:55. Za vrijeme maksimuma Mjesečev disk će prekriti 58 posto Sunčevog diska. Smanjenje intenziteta Sunčeve svjetlosti bit će usprkos tome  jedva primjetljivo.

Perzeidi već godinama upriličuju promatranja Sunca svojim građanima s Nemčićevog trga
Perzeidi već godinama upriličuju promatranja Sunca svojim građanima s Nemčićevog trga. Ovako je bilo na Križevačkom velikom spravišču 14. lipnja 2014.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potpuna pomrčina bit će vidljiva na dalekom sjeveru, prelazi uglavnom preko Atlantskog ocena i zahvaća vrlo malo kopna, tek neke otoke.

Na stranicama Hrvatskog astronomskog saveza čiji su član i Perzeidi možete se informirati gdje se sve u Hrvatskoj organizira promatranje pomrčine, pa izaberite mjesto koje vam je najbliže.

One thought on “Promatranje pomrčine Sunca s Nemčićevog trga 20. ožujka dopodne

Comments are closed.