O udruzi

Opće informacije

Puni naziv: KRIŽEVAČKA ASTRONOMSKA UDRUGA PERZEIDI

Skraćeni naziv: Udruga Perzeidi

Sjedište: Trg Antuna Nemčića 9/1, HR48260 Križevci

Registarski broj: 06001174

OIB: 66738320032

IBAN: HR5924020061100603646 (Erste&Steiermärkische Bank d.d.)

Datum osnivačke skupštine: 07.01.2011.

Datum upisa u Registar udruga: 25.02.2011.

Predsjednik: Martin Vujić

O udruzi Perzeidi

Križevačka astronomska udruga “Perzeidi” osnovana je u Križevcima 7. siječnja 2011. kao neprofitna, nevladina, nestranačka pravna osoba. Cilj je Udruge “Perzeidi” promicanje, razvitak i unapređenje općeg znanja i kulture na području astronomije, astrofizike, astronautike te srodnih znanosti i tehničkih disciplina.

Udruga organizira:

  • javna promatranja noćnog neba teleskopima za svoje članove i za građanstvo, posebno za mlade, uz stručno vođenje i objašnjenja
  • praćenja i promatranja meteorskih rojeva
  • predavanja, tribine i radionice uz računalne prezentacije na astronomske i astronautičke teme
  • gostovanje u programima srodnih udruga i suradnju sa srodnim udrugama
  • sudjelovanje u prigodnim programima na radiju i televiziji
  • redovite prigodne tematske priloge u emisijama “Ne dirajte mi krugove” Radija Križevci


Posebnu je aktivnost Udruga “Perzeidi” razvila u suradnji s Hrvatskom meteorskom mrežom (HMM). HMM je udruženje mnogih amaterskih astronomskih udruga iz čitave Hrvatske s ciljem praćenja padova meteorita na području Hrvatske i organiziranje traženja njihovih ostataka. Članice HMM-a kamerama snimaju noćno nebo i na temelju snimljenih bljeskova vrlo sjajnih meteora izračunava se gdje su mogli pasti pa sve članice HMM-a šalju svoje članove u potragu. Dana 5. veljače 2011. kamere HMM-a snimile su pad meteorita na području Križevaca. Udruga “Perzeidi” je kao domaćin organizirala do sada dvadesetak jednodnevnih sistematskih pretraživanja terena pri čemu je sudjelovalo pedesetak astronoma amatera iz čitave Hrvatske i do sada je pronađen jedan fragment meteorita, 20. veljače 2011. Nakon toga Udruga “Perzeidi” ušla je u članstvo HMM-a i pritom od te organizacije zadužila kameru za daljnje snimanje neba te je nekoliko članova prošlo stručnu obuku za elektronsko praćenje padova meteorita. O meteoritu “Križevci” održana je konferencija za tisak 7. ožujka 2011. te predavanje i tribina za javnost na temu malih tijela Sunčevog sistema i opasnostima koje od njih prijete, Tribinu je vodio naš najpoznatiji stručnjak za ta pitanja, Korado Korlević sa zvjezdarnice u Višnjanu. On je i bio stručni voditelj potrage za meteoritom. Uzorak križevačkog meteorita poslan je na laboratorijsko izučavanje na sveučilište u Manchesteru i uskoro (2013/14. god.) očekujemo rezultate i službeno uvrštenje meteorita u kataloge meteorita priznatih u znanstvenoj zajednici.

Primamo nove članove, svake srijede između 17:30 i 18:30 u prostoriji Udruge, Nemčićev trg 7 (prvi kat) u Križevcima gdje možete dobiti sve detaljne informacije o radu Udruge te o njenim planovima i projektima (preporučamo da se prije javite na e-mail). Dobro došli!

Odgovori