Promatranje neba večeras, na Noć kometa i planeta (pa i meteora)

Komet NEOWISE snimljen sa padina Gran Sassa u srpnju 2020. (foto Andrej Dundović)

Kako se mjesec srpanj približava svom kraju, tako na našem nebu sve više blijedi i iščezava komet NEOWISE za koji još do prije četiri mjeseca nitko na svijetu nije ni znao da postoji, a čitav ovaj mjesec sjajio je na našem nebu jače od bilo kojeg kometa u posljednje 23 godine. Tako smo ga u prvoj polovici mjeseca mogli vidjeti i golim okom u ranim jutarnjim satima, a kasnije i u večernjim satima. Ovoga trenutka nalazi se ispod Velikih kola, u zviježđu Berenikina kosa, u sve boljem položaju za promatranje, ali nažalost iz dana u dan sve više gubi sjaj jer se udaljuje i od Sunca i od Zemlje. Odlazi na svoj daleki put s kojeg će nam se vratiti opet tek za, kako govore procjene, nešto manje od sedam tisuća godina!

Više astronomskih društava iz čitave Hrvatske, pa tako i križevački Perzeidi, prihvatilo je prijedlog svoje krovne udruge, Hrvatskog astronomskog saveza, da večer i noć 29. srpnja proglase kao “Noć kometa i planeta” i izađu pod (nadamo se vedro) otvoreno nebo te da svojim građanima prirede “oproštaj” s kometom koji nas je tako ugodno iznenadio i razveselio proteklih dvadesetak dana a koji više nije (lako) vidljiv golim okom, pa ćemo ga morati na nebu potražiti teleskopima. Usput, imat ćemo prilike promatrati Mjesec u fazi malo iza prve četvrti, sjajni planet Jupiter s njegovim satelitima, Saturn pored njega s atraktivnim prstenom te prolazak Međunarodne svemirske stanice. Ako ostanemo do iza 23 sata, vidjet ćemo i izlazak Marsa, a kad bismo ostali do iza 2 sata poslije ponoći, dočekali bismo i izlazak Venere. Ovisno o “kvaliteti” neba, mogli bismo promatrati još desetak drugih atrakcija ljetnog neba, u malo “dubljem” svemiru, a može nam se posrećiti da vidimo i poneki meteor iz “porodice” Delta Akvaridi kojih bi trebalo biti ove večeri i noći, te poneki Perzeid, jer i njihovo doba je pomalo počelo.

Dio naše galaktike, snimljen na padinama Gran Sassa u srpnju 2020. (foto Andrej Dundović)

Križevačka astronomska udruga Perzeidi počet će (tek sada, zbog pandemije) prvo ovogodišnje javno promatranje neba u 21 sat i 30 minuta, koje će trajati bar do 23 sata, a možda i dulje, ovisno o zanimanju građana koje pozivamo da nam se pridruže na livadi iza Tehnološkog parka, na prostoru bivše vojarne u Križevcima. Kako pandemija još uvijek traje, obavezni smo držati se propisanih mjera predostrožnosti i zaštite: moramo se držati međusobnog razmaka od bar 1,5 metara; astronomsku opremu mogu dirati samo organizatori; tko želi gledati kroz teleskop mora obavezno nositi zaštitnu masku. Organizatori će nositi maske i rukavice i povremeno će dezinficirati okulare teleskopa alkoholom.

Ovaj poziv “začinili” smo fotografijama člana Perzeida dr.sc. Andreja Dundovića koji se trenutno bavi znanstveno-istraživačkim radom na Gran Sasso Science Institute u Italiji, pa nam je poslao svoje nedavne fotografije snimljene na promatranju neba sa obronaka Gran Sassa, uz poruku da se uskoro vraća u Hrvatsku, to jest u Križevce i da će s Perzeidima ponovno intenzivirati aktivnosti koje bi mogle obuhvaćati ne samo popularizatorski i edukativni, nego i stručni i znanstveni rad.

Galaktika Andromeda i njena ‘okolina’ sa padina Gran Sassa, u srpnju 2020. (foto Andrej Dundović)

Vidimo se večeras na livadi iza Tehnološkog parka od 21 sat i 30 minuta, a možda i prije, jer organizatori dolaze ranije postaviti opremu. U slučaju lošeg vremena, to jest naoblake (prognoza nije baš sigurna), promatranje se odgađa na sljedeću večer i tako stalno po potrebi dok promatranje jedne večeri ne uspije. I još jednom važna napomena: teleskopom se smiju služiti samo osobe sa zaštitnom maskom, pa ih ne zaboravite ponijeti sobom!