Ove subote drugi nastavak radionice ‘Moderna fizika za mlade’

Dr.rer.nat. Petar Pavlović na prvom predavanju objašnjava temeljne pojmove fizike (Foto: Hrvoje Belani)

Druga po redu radionica iz serije “Moderna fizika za mlade” u organizaciji križevačke astronomske udruge Perzeidi, a u realizaciji dr.rer.nat. Petra Pavlovića održat će se ovu subotu u učionici Pučkog otvorenog učilišta (zgrada Gradske knjižnice, ulaz sa stražnje strane zgrade).

Prošle subote tema je bila uvod u fiziku i njezini filozofski temelji tako da je na pristupačan način objašnjen pojam i predmet fizike, odnos fizike prema metafizici te odnos fizike prema prirodi. Izdvojen je fenomen promjene kao suštinski princip prirode, a uz njega uspoređeni su koncepti prostora i vremena u klasičnoj i modernoj fizici.

U drugom nastavku naglasak će biti na mjerenju prostora i koordinatnim sustavima. Uvest će se matematički objekti – skalari i vektori te matematičko modeliranje promjena putem diferencijalnog i integralnog računa. To je dovoljno matematike da se postave temelji Newtonove fizike, objasni determinizam koji iz nje slijedi kao i njegova ograničenja. Pojam sile i djelovanja na daljinu tu su novi koncepti koji vode do važnog novog pojma za modernu fiziku – pojma polja.

Ovom serijom radionica želja je potaknuti mlade na bavljenje prirodoslovnim područjima, uvesti ih u filozofiju prirode, objasniti načela znanstvene metodologije te raditi na matematičkoj pismenosti koja polaznicima sigurno neće biti na odmet ako svoje obrazovanje nastave na prirodoslovnim i tehničkim fakultetima. Ova aktivnost dio je šireg plana Perzeida da dovedu stručnjake prirodoslovnih područja koji bi omogućili nove edukativne sadržaje u Križevcima i pružili priliku mladima za što kvalitetnijim i potpunijim obrazovanjem. Cilj je uz to ostvariti neposrednu vezu između znanstvenika profesionalno uključenih u istraživački rad te lokalne zajednice čime se ostvaruje razmjena znanja i potiče entuzijazam za znanost na višem nivou od onoga kakvog pruža konvencionalno obrazovanje.

Radionice su realizirane uz pokroviteljstvo Grada Križevaca te u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem.

(Foto: Hrvoje Belani)
(Foto: Hrvoje Belani)