Perzeidi priređuju Međunarodnu noć ulične astronomije

(Izvor: križevci.info; autor: redakcija portala)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Križevačka astronomska udruga Perzeidi večeras, 8. ožujka, poziva zainteresirane građane na Strossmayerov trg u Križevcima, pored paviljona, od 19:30 do 21 sat, da im se pridruže u noćnom promatranju neba teleskopom. Ova Međunarodna noć ulične astronomije dio je globalne inicijative u sklopu koje tisuće astronoma amatera širom svijeta večeras izlaze s promatračkom opremom na ulice i trgove gradova i omogućavaju građanima zaviriti u nebo kroz teleskope.

Ako nam se posreći vedro nebo, večeras ćemo promatrati barem Mjesec, Jupiter s njegova četiri vidljiva satelita, Orionovu maglicu, skupove zvijezda Vlašiće i Hijade, a ako ostanemo malo dulje dočekat ćemo i Mars pa možda i Saturn s njegovim prstenom, istaknuo je predsjednik Perzeida Ratko Matić.

Sluzbeni_plakat_manifestacije_Perzeidi_astronomija

Međunarodna noć ulične astronomije obilježava se u znak sjećanja na Johna Dobsona, astronoma amatera, popularizatora astronomije te izumitelja popularne, praktične, jednostavne, jeftine montaže za teleskope. Dobson je 15. siječnja 2014. preminuo u dobi od 99 godina, a poznat je kao organizator pokreta Ulični astronomi (Sidewalk astronomers). Upravo teleskop na Dobsonovoj montaži među svojom promatračkom opremom imaju i križevački Perzeidi.

Kako gradska rasvjeta prilično onemogućava kvalitetno promatranje neba, poslije 21 sat preselit ćemo se na teren bivše vojarne i odande nastaviti promatranje sve dok bude zainteresiranih, što znači vjerojatno do ponoći, napomenuo je Matić.

One thought on “Perzeidi priređuju Međunarodnu noć ulične astronomije

Comments are closed.