Predavanje Perzeida “Kako mjerimo svemirske udaljenosti”

(Izvor: križevci.info; autor: redakcija portala)

Plakat - Mjerenje svemirskih udaljenosti

U petak, 28. lipnja od 20 sati Križevačka astronomska udruga Perzeidi organizira predavanje i tribinu u Multimedijskom kulturnom centru Gradske knjižnice “Franjo Marković” (u bivšem Domu HV-a, Trg Sv. Florijana 14, Križevci) na temu “Kako mjerimo svemirske udaljenosti“.

Predavanje obuhvaća povijesni pregled naše spoznaje veličine planeta na kojem živimo i udaljenosti nebeskih objekata kojima smo okruženi, počevši od antike kada je prvi put “premjerena” zemaljska kugla, izračunata ili bar naslućena udaljenost i veličina Mjeseca, te udaljenost i veličina Sunca. U nastavku bit će riječi o razvoju mjerenja sve većih svemirskih udaljenosti, kako su se astronomi kroz povijest dovijali u otkrivanju raznih metoda mjerenja udaljenosti dalekih zvijezda, galaktika i ostalih svemirskih objekata, sve do današnjeg mjerenja udaljenosti “kraja” svemira. Saznat ćemo i što su svjetlosna godina, parsek i ostale mjerne jedinice kojima izražavamo velike svemirske udaljenosti. Predavač je član Perzeida Ratko Matić. Ulaz je za sve građane slobodan.

Poslije predavanja, u slučaju povoljnog (vedrog) vremena, samo stotinjak metara dalje, na terenu bivše vojarne, bit će postavljena najmanje dva teleskopa za promatranje neba, od kojih je jedan u vlasništvu Osnovne škole “Vladimir Nazor”, uz stručno vođenje članova Perzeida.

Perzeidi se nadaju da su se naši sugrađani (i ostali), koji su se do sada susreli s njihovima aktivnostima, već navikli na ovakve susrete i da će doći u što većem broju, a nadaju se i novim posjetiteljima. Dobro došli!

One thought on “Predavanje Perzeida “Kako mjerimo svemirske udaljenosti”

Comments are closed.